Wild Life

Als coach met internationale ambities kom je tenminste nog eens ergens. Zo’n beetje elk werelddeel (alleen Oceanië ontbreekt nog) heb ik wel gezien. Je zou kunnen denken dat de titel van dit verhaal (Wild Life) dan ook slaat op het leven dat ik leid. Maar in feite ben ik gewoon een grijze huismus die het liefst zelfs niet op vakantie gaat. Ik schrijf nu dus niet over het wilde leven dat ik zelf leid. Maar over alles wat moeder natuur mij tijdens het reizen op mijn pad brengt.

Veluwe

Nu zijn wij als buitensporters in Nederland behoorlijk vaak in de vrije natuur te vinden. Met de Veluwe als achtertuin hebben we een prachtige trainingsomgeving voor onze duurlopen en tresholdtrainingen. En dan kan het soms voorkomen dat een training verstoord wordt door wat (inheemse) Flora & Fauna. Een omgewaaide boom op de hardlooproute kan daarbij een natuurlijke hindernis zijn die overwonnen moet worden. Maar nog hinderlijker en onvoorspelbaarder zijn de wilde paarden, koeien en zwijnen die de training soms verstoren. En dan zwijg ik nog maar over de luchtaanvallen van buizerds die ik zelf ook ternauwernood overleefd heb. Die verstoringen brengen soms wat consternatie te weeg, maar we zijn er aan gewend. En meestal is het even de route een stukje omleggen en dan kunnen we weer door.

Kenia

Hoe anders is dat in het buitenland. Want daar komen we in contact met “ beesten” die we niet kennen. Zo heb ik regelmatig in Kenia moeten ingrijpen als weer een paar atletes gillend door de lounge liepen omdat er een eng beest in de lucht rond zoemde of over de muur kroop. Een ferme tik met m’n slipper bracht dan uitkomst. En voordat jullie mij verkeerd begrijpen (veilig sportklimaat, remember!): geen corrigerende tik richting sporters maar richting zo’n beest. Al was het eerste waarschijnlijk net zo effectief geweest en had het wat geluidsoverlast bespaard. Het meest heldhaftig was daarbij het uitschakelen van een black widow. Al was ik mij daar niet van bewust. En zag ik pas later op Wikipedia wat ik nu echt platgeslagen had.

Zuid-Afrika

Nog iets ruiger ging het er aan toe in Zuid-Afrika. Daar trapte ik zelf tijdens één van mijn duurloopjes bijna op een slang die opeens het pad over schoot. Met een katachtige reactie en een flinke hoge kniehef wist ik mijzelf uit de situatie te redden. De adrenaline spoot even uit de oren. Maar dat deed het nog meer nadat ik na wat research op internet er achter kwam wie mijn belager was geweest……..een black mamba, google en huiver!

Amerika

Heel wat minder beangstigend waren de avonturen in Amerika. Ook daar heb ik een paar leuke slangen van nabij gezien waaronder een hele grote bullsnake, echt een lieverdje! Verder heb ik er in de verte wel eens een Coyote gespot. Maar de echt gevaarlijke jongens daar, de moutain lions en beren, ben ik nog niet tegen gekomen. Wel blijft internet voor mij een eindeloze bron om informatie te vergaren. Dus ik heb uitgezocht wat ik bij een eventuele confrontatie moet doen. Al haal ik inmiddels alles door elkaar. Was het nu wel of niet in de ogen kijken, en in een boom klimmen of gewoon stil blijven staan?

Frankrijk

Avonturen met beesten te over dus tijdens onze trainingskampen. Maar hoe was het dan in de Pyreneeën tijdens onze laatste trainingsstage? Maureen dacht even vanuit de auto een wolf midden op de weg in Mont Louis te hebben gespot. Maar nu is Maureen vooral van de katten. Dus wij twijfelden even aan haar waarneming. Het had net zo goed een hele grote hond kunnen zijn geweest. Dat verschil ziet ze volgens ons niet zo scherp. Maar dat er toch ook echt wel gevaarlijke beesten rond kunnen lopen in Frankrijk staat buiten kijf. 

Uitgerekend op het moment dat Diane en Maureen dachten de show te stelen in een opname van het populaire YouTube kanaal van Sweat Elite, was het een geit die de hoofdrol voor zich opeiste. Midden in hun tresholdtraining stak een hele kudde geiten het hardlooppad over. En het opperhoofd, een hele agressieve mannetjesgeit volgens Maureen, opende de aanval op de dames die dwars door zijn gevolg wilde crossen. Meer dan terecht dat deze geit zijn mannetje stond en bokkig de dames de weg versperde. En onze pantoffelhelden op carbonracers wisten niets beter te doen dan het op een lopen te zetten. En dat kunnen ze toevallig erg goed.

Wil je de hilarische beelden zien, check dan hier de video van de training. En zie dan gelijk dat ik als coach de hoge kniehef nog altijd goed kan voordoen. Doe er je voordeel mee voor als je zelf ook een keer een slang tegen komt.

Namibie

Eind december gaan we al weer op trainingskamp. Deze keer gaat de reis naar Namibie. Ik ga me al vast inlezen qua Wild Life. Maar ik houd m’n hart vast. Heeft iemand nog tips?

Grete Koens
Grete Koens

Grete Koens is een gepassioneerde hardloopcoach die haar sporen verdiend heeft in de topsport. Naast het trainen en begeleiden van topsporters vindt ze het leuk om haar kennis en ervaring te delen met de hardloopcommunity.

Artikelen: 21