OVER GRETE

Welkom op mijn website! Mijn naam is Grete Koens en ik heb 1 slechte eigenschap……ik ben niet kort van stof. Helemaal als het over hardlopen gaat. Dan ga ik helemaal los. Wil je een korte versie, scroll dan snel omlaag naar de laatste zinnen op deze pagina.

Ik ben helemaal gek van sport. In mijn jeugd heb ik diverse sporten beoefend. Maar het leukste vond ik het om mezelf lekker moe te maken. Alleen wist ik niet hoe ik dat het beste kon doen. Tot ik op mijn 18e in een uitzending van Studio Sport een naamgenote, Grete Waitz, wereldkampioen cross zag worden. Ik vond het helemaal te gek om een andere Grete te zien. Meestal werd mijn naam verbasterd tot Greta, Grethe, Greetje of (helemaal erg) Greet. Maar nu zag ik iemand met exact dezelfde voornaam schitteren in een sport die mij heel erg aansprak: veldlopen. Dat wilde ik gaan doen! Mijn grote droom werd Nederlands Kampioen Cross worden. Dus ik trok de stoute hardloopschoenen aan. Niet gehinderd door enige kennis van trainingsleer, ging ik rossen door de bossen van mijn geboorteplaats Velp. Ik ontdekte bij mezelf zowaar enige aanleg voor het hardlopen. Ik won wat trimloopjes in de omgeving. En bij één van die wedstrijdjes werd ik gescout door de plaatselijke Atletiekvereniging (Ciko’66). Ik werd ‘verleid’ met een half jaar gratis lidmaatschap en begon bij de club wat gerichter te trainen en mezelf te verbeteren. Al liet de grote doorbraak nog wel even op zich wachten.

Naast het hardlopen ontdekte ik ondertussen een andere passie. Training geven en anderen beter maken vond ik minstens zo leuk. Dus met even veel overgave stortte ik me ook op deze kant van de sport. Ik ben al vrij snel begonnen met het training geven aan jeugd (algemene atletiek) en volwassenen (hardlopen). Totdat bleek dat ik toch iets meer talent voor het lopen had dan ik zelf had ingeschat. Ik werd geselecteerd voor een paar interlands en behaalde op mijn 27e voor het eerst een Nederlandse titel op de cross. Een droom kwam uit! Dat zorgde er voor dat ik andere keuzes ging maken en het training geven even staakte. Ik ging me volledig richten op mijn eigen hardloopcarrière.

Iets half doen zit niet in mijn karakter. In mijn topsportersbestaan heb ik de volle 100% gegeven. Het was niet altijd makkelijk, want blessures dwarsboomden nogal eens mijn ontwikkeling. Maar toch heb ik er uit gehaald wat er in zat. Ik kijk met plezier terug op deze periode in mijn leven. Ik heb er veel van geleerd. De kennis en ervaring uit mijn topsportleven heb ik goed kunnen gebruiken bij mijn ontwikkeling als coach. De keuze om me volledig op het coachvak te gaan storten maakte ik toen het duidelijk werd dat ik me als atleet niet meer kon verbeteren. De periodes met blessures werden gewoon langer dan de periodes waarin ik kon hardlopen. 

Nog maar net gestart met m’n coachcarrière werd ik voor de 2e keer ‘gescout’. Deze keer was het de Atletiekunie die me benaderde. In eerste instantie werd ik benoemd tot talentcoach MiLa (midden- en lange afstand). Een aantal jaren later kreeg ik de functie van bondscoach MiLa op Papendal en daarmee ook de verantwoording voor het programma van de senioren. 

COACH GRETE

Ik heb ruim 17 jaar met heel veel plezier als bondscoach voor de Atletiekunie gewerkt. Ik heb training gegeven aan talenten en topsporters in een fulltime programma op Papendal. Daarnaast heb ik sporters begeleid op diverse trainingsstages en toernooien (van jeugdtoernooien tot en met de Olympische Spelen) over de hele wereld. Ik volg nu een ander traject en sta op eigen benen. Ik heb een groep topatleten onder mijn hoede (het Valley Running Team). En samen gaan we vol voor ons volgende droomdoel: de Olympische Spelen in Parijs. We nemen graag de hardloopcommunity mee op onze reis naar Parijs. Meer dan ooit willen we het traject en de belevenissen delen. Ik gebruik Instagram om regelmatig trainingsbeelden te laten zien en uitleg te geven over ons programma.

Daarnaast vind ik het als coach ontzettend leuk en dankbaar om mijn kennis en ervaring beschikbaar te stellen voor een grotere groep hardlopers en coaches. Hiervoor bied ik een aantal diensten aan.